sobota 27. dubna 2013


Homocystein - mýtus, nebo objev, který působí pád starých mýtů?


Schoppenhauer se vyslovil o přístupu k významným vědeckým objevům v tom smyslu, že nejprve jsou ignorovány, pak zatraceny a nakonec bouřlivě přijaty. Podle toho a podle reakcí odborníků půjde u homocysteinu (Hcy) nejspíš o objev I. kategorie významnosti (t.č.ve 2. stádiu vývoje podle citovaného filosofa). Ale nepředbíhejme událostem, všechno ukáže čas.

Objevování významu Hcy začínalo nenápadně: Po roce 1962 přiznali lékaři této aminokyselině účast na vzniku vzácně se vyskytujícího vrozeného metabolického onemocnění homocystinurie. Po rozluštění této hádanky přišel Američan McCully s nápadem, že mezi patologicko-anatomickými nálezy v cévním řečišti u předčasně zemřelých mladých lidí s touto genetickou poruchou a mezi změnami v cévách starých lidí je nápadná podobnost.

Vypátral důkazy, že vyšší hladina Hcy je spojena s rychlejším rozvojem tepenné aterosklerózy a její tromboembolických komplikací a zformuloval homocysteinovou teorii aterosklerózy. Lékaři ji na velkém setkání Univerzity v Massachusets v roce 1976 nepřijali a jejich odmítání se rozšířilo do Evropy a trvá dodnes. Celá disertační práce by se dala napsat o psychologických a filozofických příčinách tohoto nezdůvodněného odmítání. Jsou i příčiny ekonomické, a ty jsou zajímavější jako důvod proč již s Hcy nepracuje celé zdravotnictví a proč se tyto poznatky nevyužívají ku prospěchu desítek milionů lidí na celém světě.

S dalším postupem zkoumání Hcy se objevily práce, které ukázaly, že škodlivé působení vyšších hladin Hcy v lidském těle se projevuje i v dalších klinických oborech mimo kardiologii. O tomto lékařském oboru lze říci, že Hcy odmítá jako jeden muž. V roce 2000 byl rozsah poznatků takový, že bylo možné rozšířit McCullyho teorii vzniku aterosklerózy a formulovat homocysteinovou teorii vzniku všech civilizačních onemocnění (CCH). To je český přínos tomuto výzkumu.

Postupem času se ukázalo, že nová teorie představuje naprosto konsistentní soubor perfektně logicky provázaných poznatků, mezi nimiž se neobjevil žádný, který by jakoukoli část nové teorie zpochybňoval. I epidemiologická sledování a vývoj zdravotního stavu různých populací daly nové teorii jednoznačně zapravdu. K tomu je třeba si ujasnit:

Postavení jakékoli teorie ve vědecké škále platných hypotéz vůbec nezáleží na vznášených námitkách odpůrců, pokud jim chybí podklad ve vědeckých argumentech. Je zajímavé sledovat, jak silný emocionální náboj mají námitky odborníků proti Hcy a teorii CCH a k tomu nulovou oporu v poznatcích vědy. Naopak: postavení teorie vzniku CCH je určeno testováním tvrdými daty několika tisíců provedených zkoušek. Je jen třeba, aby každý, kdo chce k teorii vzniku CCH diskutovat, z nich alespoň něco znal.

Publikované výsledky jsou svědectvím o neotřesitelně pevné platnosti přírodních zákonů, které rozhodují v případě CCH o tom, zda člověk onemocní, nebo zůstane dlouho zdráv. Respektování stejných zákonů je určující pro osud nemocného člověka: zda se jeho stav bude alespoň stabilizovat, či se dokonce vyléčí, nebo naopak, že jeho onemocnění bude pokračovat a možná ho i usmrtí.

Nejde o náhodu. Svoji perspektivu vývoje zdravotního stavu si každý může nejen zkontrolovat, dokonce si může i vybrat jaká bude. Jako pomůcka mu poslouží k posouzení tabulka s grafickým znázorněním vzniku a vývoje libovolné CCH. Do tabulky si lze promítnout účinnost každého léčebně využívaného prostředku. Projekce účinnosti léků, resp. cílových míst, do kterých zasahuje v buněčném metabolismu jejich působení, dovoluje předem určit jejich léčebné výsledky. Lidstvo dostalo možnost hodnotit, zda léky působí kauzálně, nebo symptomaticky.

Těmito lékařskými termíny rozumějme: postihuje lék příčinu (causa) choroby, nebo potlačuje jen některý její příznak (symptom) a příčina zůstává netknutá? Léky, které pacienti vidí v regálech lékáren je zbytečné nálepkovat. Jsou totiž jen tři látky, které se po dodání do těla mohou aktivně zúčastnit dějů přeměny Hcy v jeho buňkách a k jejich znalosti není nutná vysoká škola. Tyto tři vitamíny žádná farmaceutická firma do svých patentovaných léků nepřidává.
Všechno souvisí s metabolickou poruchou, která vzniká v lidských buňkách při nedostatku tří vitamínů: kyseliny listové, B6 a B12, nebo v důsledku poruchy v genech. Výjimečně se při jejím vzniku uplatňují i zevní toxické vlivy. Hlavní a nejčastější příčina vzniku metabolické poruchy je nedostatečná dodávka těchto mikronutrientů do buněk. Při ní se přerušuje metabolizace vznikajícího Hcy na další látky; Hcy se hromadí v krvi a začne se projevovat jako toxická látka. Tento stav postihne v životě, dříve, nebo později, každého člověka, který buňkám tyto vitamíny nedodává. Proto se vyplatí hladinu Hcy sledovat a cílevědomě snižovat.

V poslední době se podařilo rozpoznat, že nezáleží jen na množství vitamínů, které člověk pozře s potravou, nebo spolkne v tabletách. Ukázalo se, že o hladině Hcy v krvi rozhoduje množství vitamínů, které projde stěnou zažívacího traktu do krve a z ní do buněk. Důvodů, proč stěnou střeva prochází někdy jen malý podíl vitamínů, je víc. O velikosti zábrany vstřebávání se lze přesvědčit laboratorním stanovením hladiny této škodliviny v krvi.

Hcy je třeba vyšetřovat dvakrát v odstupu 6 týdnů. První vyšetření nesmí být ovlivněno předchozím braním vitamínů, protože má dát obraz o předchozím životě člověka a velikosti jeho rizika bez ovlivnění poznatky o Hcy. Splní-li člověk tuto podmínku je možné u něho určit po šesti týdnech užívání vitamínů jak účinkují a podle toho mu doporučit další opatření. Nedočkavost s předčasným užíváním vitamínů před stanovením Hcy znemožní lékaři hodnotit spolehlivě situaci a poskytnout pacientovi kvalitní rady a doporučení. U osob, které začnou brát vitamíny bez vyšetření Hcy také nemá lékař možnost rozpoznat jaký podíl v poruše přeměny Hcy hraje porucha v genech a neodhadne jak ji kompenzovat.

Podstata objevu je, že spolehlivý přívod tří vitamínů do buněk zabrání poškozování enzymů, nadměrnému vzniku volných radikálů s poškozováním mitochondrií a vazivových vláken, nedovolí zvyšování cholesterolu a zastaví tak rozvoj dalších poškození organismu, která vyúsťují v pestrý seznam nemocí s tímto společným původem. Patří sem od infarktu, mozkové příhody a dalších nemocí srdce a cév, přes Alzheimerovu chorobu, Parkinsonismus, deprese a další neurologická a psychiatrická onemocnění, ještě nádory, únavový syndrom, revmatická onemocnění a osteoporóza. Více o tom v jednotlivých kapitolách o Hcy na www.karelerben.cz .

Je logické, že rychlé vyléčení vyjmenovaných a dalších onemocnění, nebo dokonce zabránění jejich vzniku, by vážně ohrozilo zisky celého farmaceutického průmyslu. V tom je ekonomický důvod, proč se objev příčiny CCH a poznatky o Hcy nevyužívají v celém zdravotnictví. Na obranu zájmů výrobců léků se zformovala lékařsko-farmaceutická lobby. Výsledkem její aktivity je rozšíření pochybností o významu Hcy, zpochybňování teorie vzniku CCH a zatajování, že na CCH je třeba pohlížet jako na nemoci vznikající z nedostatku důležitých látek, které mají přicházet do těla se stravou.

Výsledkem těchto snah a uskutečněných vlivů jsou závažné chyby v činnosti zdravotnictví a jeho celkově nepříznivý stav. Jedním z cílů činnost Svazu pacientů je tento stav změnit.

O zdraví: Co se před občany tají

MUDr. Karel Erben

Vládní politici až do parlamentních voleb 2006 podporovali zájmy farmaceutického průmyslu. Tyto zájmy lze definovat jako snahu nepřipustit, aby se občané a řadoví lékaři dozvěděli pravdu o tom co je to HOMOCYSTEIN (dále Hcy) a jaký má význam pro člověka a jeho zdraví.

Před širší laickou i lékařskou veřejností tak zůstal utajen jeden z nejvýznamnějších objevů v historii medicíny: objev příčiny civilizačních chorob (dále CCH). Děsivé je, že na tomto utajování se aktivně podílejí i někteří značně renomovaní lékaři ozdobení mnoha tituly.

Sám jsem měl to štěstí, že jsem na objev narazil v roce 1994, ještě před začátkem jeho utajování, a měl jsem tak možnost sledovat hromadění poznatků, které k objevu patří. S přibývajícími poznatky byly stále zřetelnější obrysy objevu a jeho celkový význam pro zdraví, a to až do chvíle, kdy jejich množství překročilo hranici sledovatelnosti a začala se ztrácet jejich přehlednost.

To byla chvíle, kdy bylo třeba poznatky shrnout a zobecnit. Nikdo z vědců se k tomu neměl, proto jsem se tohoto úkolu ujal sám. Práci jsem dokončil v roce 2001 a nabídl ji Ministerstvu zdravotnictví a České kardiologické společnosti k seznámení a k využívání. Obě instituce výsledky odmítly přes zdůraznění, že jde o představení nalezených přírodních zákonů, které platí nezávisle na vůli člověka. Po zobecnění má objev tuto podobu:

Podstatou objevu je zjištění, že v lidských buňkách vzniká porucha metabolismu, jejíž závažnost můžeme zjišťovat i v ČR stanovením hladiny Hcy v krvi. Hcy je pro člověka nebezpečný svojí toxicitou. Jakmile se nahromadí v krvi, dochází k narušení řady biochemických procesů a tím k poškození tkáňových struktur a jejich funkcí. To už se poškození stává zjevným a dostává jméno některé z nemocí, které patří mezi CCH.
Tak vznikají onemocnění počínaje infarktem a mozkovou příhodou, přes Alzheimerovu chorobu, deprese, nádory až po osteoporózu a mezi tím řada dalších. Výskyt všech těchto nemocí v posledních 50 letech se zvyšuje. Jejich nárůst je spojen se změnami skladby stravy, které s sebou nese rozvoj civilizace. Je znám zcela konkrétní deficit několika vitamínů, na jejichž dostatečném přísunu ze stravy do buněk závisí přeměna vznikajícího Hcy v neškodné látky. Tento deficit se trvale prohlubuje.

Před deseti lety jsem očekával, že české zdravotnictví příjme s nadšením objev ihned, jakmile ho obdrží k seznámení. Přístup se nezměnil ani po zobecnění, u kterého mnozí lékaři nepochopili jak a proč se dělá. V tu dobu začaly narůstat ekonomické problémy zdravotnictví. Nabízela se možnost využít objevu k radikálnímu zlepšení zdravotního stavu obyvatelstva, a tak začínající problémy odstranit . Zdravotnictví nepřijalo a odmítalo ho pod různými záminkami.

Dnes je seznam protiargumentů a námitek asi už konečný a důležité je, že ani v jednom případě nemají vědecké opodstatnění. Podařilo se zachytit i záměrně vyrobené dezinformace. Naopak, byl zaznamenán úspěch při dešifrování a znázornění důkazu, že podávání potřebné směsi vitamínů snižuje riziko infarktu a dalších KVO (kardiovaskulární onemocnění = nemoci srdce a cév) o 62%. Takovou účinnost nemá žádný lék vyrobený syntetickou cestou. Účinnost nejmodernějších statinů (léků snižující cholesterol) na snížení rizika KVO je kolem 20%.

Celá teorie je tím připravena k praktickému využívání. Podrobnější informace o Hcy a o CCH, u nichž byl přinesen důkaz souvislosti mezi jejich vznikem a vyšší hladinou Hcy, budeme připojovat postupně. Nedočkavé upozorňuji, že důležité informace jsou shrnuty v knize „Jak pomoci tělu, aby se vyléčilo samo“ (K. Erben). Konzultace k CCH a dotazy týkající se problematiky Hcy jsou možné výhradně večer na 607 689 959 (20,30 - 22 hod).

Zdroj: http://www.karelerben.cz


Poznámka redakce WM  magazínu

Článek MUDr. Erbena je v 99% pravdivý. Ale je to právě ono zbývající jedno procento, v němž je příslovečný „zakopaný pes“. I když na jiném místě (http://www.karelerben.cz/hmno.php) volá po medicíně bojující s příčinami, sám se nechává unést k zápolení s důsledky.

Problém je v tom, že lidé se, žel, při jídle orientují chutí, vůněmi a vzhledem potravy, ne potřebami těla. Dáme-li tělu co potřebuje funguje bez problémů, takže výskyt toxických látek bychom neměli řadit k metabolickým poruchám, ale k důsledkům lidské blbosti

Je známo, že všechna v článku uváděná onemocnění se primárně projevují poklesem až nedostatkem žaludeční kyseliny. Společně s ní se vytrácí i tzv. intrinzický (dotační) faktor, který je odpovědný za doručování B12. Mimochodem, „hodné bakterie“ ve střevech produkují přírodní „béčka“, včetně B12 i kyseliny listové. Je-li ovšem ve střevech převaha bakterií patogenního typu, vzniká potřeba brát syntetické vitamíny řady B, které však účinkují jen za přítomnosti žaludeční kyseliny a s na ní závislým nastavením intrinzického faktoru, obojí však bez HCl není k mání, takže jejich využití je nulové.

Zmíněných enzymů je v nás přes 4000, ty však biochemické procesy neřídí, jen zrychlují. Činnost všech je ale přímo závislá na pH tělesných tekutin a dostatku vody v těle. Sníží-li se tedy produkce a koncentrace HCl, změní se pH a spousta enzymů „usne“. V těle pak začínají vznikat a usazovat se látky, které tam normálně nepatří, a to je začátek konce. Přítomnost homocysteinu (HCy) už jen signalizuje předchozí dlouhodobý bezútěšný stav, jehož generelně není příčinou. Svým výskytem jen následně vše zhorší. HCy je až na vzácné výjimky produkován jen organizmem, jehož metabolizmus byl předem výrazně narušen.

Článek se zmiňuje i o imunitním systému, ale co to ve skutečnosti je?

Přes 80% našeho imunitního systému je soustředěno v 6 – 7 metrové trubici začínající ústy a končící řití. V této trubici (zažívacím ústrojí) máme nejen ústa, hrtan a žaludek s kyselinou chlorovodíkovou, ale „bydlí“ zde i 600x více maličkých životů než má současná populace naší planety. Je-li v těle dostatek vody a dostatek HCl, převládají v nás „hodné bakterie“ a máme tudíž k dispozici sadu přírodních vitamínů B, samozřejmě včetně B12. Při nedostatku vody a HCl v nás převezmou vládu bakterie patogenního typu, jejichž úkolem není tvořit, ale odbourávat a likvidovat; následně nejsou k dispozici ani vitamíny řady B, ani intrinzický faktor. Správný objem vody v těle + objem a koncentrace kyseliny chlorovodíkové + množství a vzájemný poměr těch maličkých životů v zažívacím ústrojí, to jsou faktory doslova určující délku našeho života.

Zbývající sotva 20% část imunitního systému má dalších osm složek. V pořadí druhá jsou játra, třetí je slinivka břišní (pankreas), čtvrtá je štítná žláza (thyroid), pátá ledviny, šestá nadledvinky (adrenals), sedmá lymfatický systém, osmá jsou plíce, a devátou částí je naše pokožka.

Otázka zní, která část imunitního systému začíná selhávat jako první? Selhání začíná vždy těmi 80% v intestinálním systému, krátce poté, co výrazně poklesla hladina vody v těle a úplně skončila produkce žaludeční kyseliny. Pak začnou hynout „hodné bakterie“ a bujet patogeny, čímž se z nejmasivnější části našeho imunitního systému stává smetiště měnicí se v mnoha trilionovou armádu která nás likviduje zevnitř. Zbývajících sotva 20% imunitního systému se snaží, seč může, ale bez podpory podstatné části časem zkolabuje. Amen.

Nic není dobré nebo špatné, takovým to dělá jen myšlení. (Hamlet)


MUDr. Erben píše:

„V poslední době se podařilo rozpoznat, že nezáleží jen na množství vitamínů, které člověk pozře s potravou, nebo spolkne v tabletách. Ukázalo se, že o hladině Hcy v krvi rozhoduje množství vitamínů, které projde stěnou zažívacího traktu do krve a z ní do buněk. Důvodů, proč stěnou střeva prochází někdy jen malý podíl vitamínů, je víc. O velikosti zábrany vstřebávání se lze přesvědčit laboratorním stanovením hladiny této škodliviny v krvi.“ (Konec citátu.)

Hlavní důvod ztráty schopnosti metabolizovat vitamíny je prostý. Na počátku celé řetězové reakce je pokles až výpadek tvorby HCl, zapříčiněný převážně stresem a nepřirozeným potlačování tzv. „Fight-or-Flee response“ (reflexní reakcí „bojuj nebo uteč“). Za stres si může každý sám, díky „brýlím“ skrze něž si „překládá“ okolní dění. Funguje-li toto „překládání" ne zcela správně, člověk dospěje k interpretacím neodpovídajícím objektivní skutečnosti vnějšího dění, ani jeho očekáváním či představám... to následně urazí jeho Ego, které mu začne diktovat, co má dělat, vzápětí se přidá rozechvělé snížené sebevědomí, člověk upadá do stavů obav, vzteku střídaného pocity strachu, a tak nad tím vším začne přemýšlet a hloubat... aby se v příštích minutách, hodinách až dnech stálým přemítáním sám emocionálně „vytočil“ až do fialového nepříčetna – je v stresu!

Stres tedy vede k „Fight-or-Flee“, což je z pradávných dob zděděná automatická reakce na skutečné nebo domnělé nebezpečí či ohrožení. Poté, co se rozběhne, začne v těle probíhat děsivou rychlostí ohromná spousta akcí. První z nich je okamžité zastavení trávících procesů, včetně zastavení produkce HCl, poté se do těla naplaví „bojové hormony“ a cukry, aby se člověk zachránil buď bojem, např. zabitím nebezpečného zvířete nebo útěkem do bezpečí. Zabije-li zvíře nebo se zachrání útěkem, čili provede řádnou fyzickou akci vedoucí k rychlému dýchání a pocení, vše v těle se během 20–30 minut vrátí do normálu a nedojde k žádným zdravotním škodám. Nemůže-li současný člověk s ohledem na zákony a etiketu společnosti bojovat (např. zmlátit nervujícího nadřízeného či utéct ze zaměstnání), vaří se to v něm a v těle se začne odvíjet kaskáda akcí, které mají vyloženě zničující důsledky. Bez zmíněné fyzické akce trvá odplavení hormonů a cukrů z krve čtyři až pět dní. Přemýšlením v následných dnech nad tím, co a jak člověk mohl za této situace udělat lépe, se poškození zdraví prohlubuje ještě více, neboť nevyužité „bojové látky“ se usazují v těle, a tím trvale mění biochemické pochody.

Zkrátka – stresuje-li se člověk alespoň jednou do týdne a důsledně neodbourává produkty stresu v těle, například sportovní činností, dojde časem k zastavení produkce žaludeční kyseliny, tím i k změně pH v těle, zastavení činnosti enzymů, vyhynutí hodných bakterií a radikálnímu zmnožení patogenů. Začínají se projevovat zácpy, vyhnívání, průniky nestrávené potravy ze střev do krve, brzy se vynoří řada dalších zdravotních problémů, které se časem změní v libovolnou chronickou chorobu. Stresující se člověk pak nutně štěrká v úhledné bronzové plechovce mnohem dříve, než kdyby snědl vagon plastické stravy…

Imunitní systém nemůže být plně funkční, nemá-li člověk:

1) denní přísun alespoň dvou litrů vhodné pitné vody
(VODY! Ne piva, kávy slazených minerálek atd.)
2) drtivou převahu „hodných bakterií“ (tzv. probiotik) v zažívacím ústrojí
3) produkci žaludeční kyseliny ve dvou litrech denně při pH 1,5 – 3,0, což zajišťuje přítomnost volného vodíku (H+) pro buňky
4) denní přísun výživných látek vyprodukovaných jen Matkou Přírodou, včetně enzymů, minerálů a vitamínů
5) optimální pH tělesných tekutin a vnitřní čistotu těla
6) každodenní kontakt s přírodou, milovat a být milován a potřebný, mít radost ze života, humor, smích až řehot, mír v duši... a žít život, který si vždy přál žít.

Pak všechno v těle funguje jak na drátkách.

KLÍČEM K ŽIVOTU, NEMOCEM A SMRTI JE VODÍK. BEZ VODÍKU ŽIVOT NEMŮŽE EXISTOVAT. ZDRAVÉ BUŇKY POZŮSTÁVAJÍ TÉMEŘ Z 60% Z VODÍKU!

BUŇKY S DOSTATKEM VODÍKU NEMOHOU BYT NEMOCNÉ ANI RAKOVINOVÉ!
RAKOVINOVÉ BUŇKY NEOBSAHUJÍ VODÍK. DOKÁŽEME-LI DO NEMOCNÝCH BUNĚK VČAS DODAT VODÍK, SAMY SE ZHOJÍ.

VŠECHNY ZNÁMÉ CHRONICKÉ CHOROBY SE VŽDY PROJEVUJÍ ZTRÁTOU VODÍKU VLIVEM DEHYDRACE, STRESU A NEDOSTATKU ŽALUDEČNÍ KYSELINY!

DEHYDRACE A ABSENCE ŽALUDEČNÍ KYSELINY JE PRVNÍ NEOMYLNOU ZNÁMKOU
VZNIKAJÍCÍ RAKOVINY, LÉTA PŘED MOŽNOU DIAGNÓZOU.

(Toto NENÍ reklama!)
Betaine HCl je společně s pyridoxinem a kyselinou listovou (folate) schopen trvale snižovat homocystein u pacientů s homocysteinurií. Pokles hladiny homocysteinu byl ověřen po 3–4 týdnech užíváni 6 gramů Betaine, společně s terapií podávající pyridoxin, folate a vitamín B12.
(Rešerše na internetu naznačují, že u nás tento doplněk buď není k dispozici, anebo má jiný obchodní název.)

Příčina civilizačních chorob poodhalena ?

Současný životní styl projevující se hlavně stravovacími návyky, uspěchaností spojenou se stresem, malou pohybovou aktivitou, znečištěným ovzduším, potravinami znehodnocenými chemickou konzervací, přispívá ke vzniku mnoha civilizačních nemocí. Je alarmující, že hlavně nárůst nemocí cévních, srdečních mozkových příhod a rakovinných onemocnění je značný a postihuje podstatnou část lidstva.

Světová lékařská věda objasnila podstatu zdraví a příčinu civilizačních nemocí. Objevila mechanismy, kterými tyto choroby narušují lidské bytí. Poruchou v nitrobuněčné metabolizaci vzniká v krvi zvýšená hladina homocysteinu (HCY), který je toxický a má přímý vliv na poškození enzymů, poruchy biochemických procesů, vznik volných radikálů, neurotoxicitu, poruchy imunity, genové mutace a další.
Pachatel se jmenuje homocystein

Homocystein je aminokyselina, kterou její objevitel de Vigneaud (1932) označil za toxickou. Je zajímavé, že v našich buňkách neustále vzniká látka, která je ve zvýšeném množství toxická natolik, že dokáže v krátkém čase zahubit človéka. Homocystein se vyskytuje v živých buńkách, a to nejen vyšších organismů. Mimo prostor vlastních buněk, tedy v krevní plazmě, je koncetrace této látky u zdravého jedince velmi nízká. Biologický význam homocysteinu naznačuje skutečnost, že při normální metabolizaci se 90-95 % vzniklého homocysteinu účastí chemických procesů v buňce a jen zbytek se dostává do krve. Homocystein ovlivňuje základní životní procesy, jako je hospodaření s kyslíkem - buňečné dýchání, řízenou tvorbu energie, její ukládání a využívání, dále syntézu a recyklaci některých klíčových metabolitů a rozmnožování buněk.

To, že aminokyselina homocystein je - alespoň zčásti a v případě nadměrně zvýšené hladiny - odpovědná za vznik různých, na první pohled nesourodých, chorob a chorobných stavů, které jsou obvykle označovány jako civilizační nemoci, se zjistilo poměrně nedávno. Pojmem civilizační nemoci se v tomto případě rozumí například kardiovaskulární onemocnění (srdeční infarkt, angina pektoris, ischemická choroba srdeční, náhlé mozkové příhody (mozková mrtvice), aterosklerózy aj.), Alzheimerova nemoc, poruchy vnímání, demence, hluboké žilní trombózy a řada dalších.

Aminokyseliny obecně hrají v lidském organismu klíčovou roli - jsou to totiž základní kameny, z nichž jsou zbudovány všechny tělesné bílkoviny - proteiny v lidském těle, to znamená svalovina a tkáně a především různé enzymy, tedy „katalyzátory“ nutné pro průběh naprosté většiny metabolických pochodů. Aminokyseliny se obecně mohou rozdělit na tak zvané neesenciální, které si dovede lidský organismus vyrobit sám a na esenciální, které si vyrobit nedovede a musí mu být dodány z vnějšku, s potravou.  Homocystein (HCY) je neesenciální aminokyselina, která vzniká při přeměně esenciální aminokyseliny methioninu. Zvýšená hladina HCY, označovaná jako hyperhomocysteinémie byla nalezena u většiny chorob, u nichž je patrný nárůst jejich výskytu v posledních padesáti létech, tedy i u těch, které byly vyjmenovány v předchozím odstavci.

Přesný mechanismus účinku zvýšené hladiny této aminokyseliny není dosud přesně znám. Naštěstí, jak bylo zjištěno v řadě odborných studií, neblahé důsledky hyperhomocysteinémie mohou být odstraněny zajištěním odpovídajících dávek těch vitaminů, které hrají roli v metabolizmu homocysteinu. Jde především o vitaminy řady B, zejména vitamin B12 a kyselinu listovou. Pravidelný přísun těchto vitaminů v potravě nebo jejích doplňcích tedy dokáže hyperhomocysteinémii odstranit a spolu s ní i její nebezpečné důsledky – nejrůznější civilizační choroby, které zkracují a znepříjemňují náš život.

Shrňme si, co zvýšená hladina jedné jediné aminokyseliny v organismu dokáže negativně ovlivnit:
·      zvýšenou hladinu cholesterolu, hypertenzi, infarkt, mozkové příhody, srdečně cévní onemocnění
·      nádorová onemocnění
·      cukrovku
·      Alzheimerovu chorobu, Parkinsonismus, roztroušenou sklerózu, deprese, migrény, vyčerpanost, syndrom chronické únavy, poruchy spánku, stres, vleklé poruchy zažívání vč. Crohnovy choroby
·      alergie, ekzémy, astma, kožní problémy, vrásky
·      poruchy fertility, předčasné porody a potraty
·      vrozené vývojové vady, vrozené poruchy metabolismu, vrozené poruchy imunity
·      poškození pohybového aparátu, vaziva a funkcí orgánů
·      osteoporózu, paradentózu

Pilulky = chemie v organismu ...
Bolí vás hlava hlava, břicho, srdce či klouby? Kupte si pilulky!
To je dnešní univerzální odpověď na všechny naše neduhy. Chemie nás spolehlivě provází celým životem ... ovšem, naskýtá se celkem logicky otázka, zda nejsou vedlejší účinky dlouhodobého požívání tělu cizích chemikálií právě přímou příčinnou vzniku oněch obávaných civilizačních chorob. Bez velké nadsázky si lze položit otázku -  nevzali už jste již za svůj život dohromady více léků než sami vážíte? Je vůbec možné ale žít jinak, bez té chemie, aniž bychom ohrozili své zdraví a snížili kvalitu našeho života? Je možné žít bez chemických léků? To jsou otázky, které před časem položili redaktoři časopisu Regena MUDr. Karlu Erbenovi, víceprezidentovi Svazu pacientů ČR. Ten se již deset let zabývá prevencí kardiovaskulárních chorob a významu homocysteinu. Doktor Karel Erben byl celý život hygienik. Zažil začátky Hygienické fakulty a oceňuje, že je tenkrát naučili epidemiologicky myslet. Tento způsob myšlení mu umožnil pochopit to, co uniká mnoha lékařům dodnes - význam homocysteinu pro vznik civilizačních chorob
Celý článek najdete např. na stránkách RA-VIT (odkaz Napsali v tisku). Zde si ocitujme jen několik myšlenek:

Perpektiva života bez chemických léků
Odpověď na tuto otázku hledá řada z těch pacientů, u nichž léky předepsané lékařem vyvolávají nepříjmné vedlejší účinky, nebo se jim zdá, že použití léku nevede k vyléčení nemoci, ale jen k potlačení jejích nepříjemných či bolestivých projevů. první část jejich odpovědi na jejich dilema je v tom, jak farmaceutická chemie vznikla. Od jakživa využívali lidé přírodní látky z rostlin, u nichž rozpoznali léčivý účinek. Zvídavost vedla moderního člověka k pátrání po účinných extraktech rostlinného původu, které po očištění od balastu byly účinnější než původně používané části rostlin. Další etapou bylo hledání ještě výkonnějších látek na podkladě jejich chemické příbuznosti. I to se zdařilo, ale za cenu prvních nežádoucích vedlejších účinků. Vývoj šel dál a přinesl velmi účinné léky, například proti bolesti, ke snížení krevního tlaku při hypertenzi nebo k odstranění vysoké hladiny cholesterolu. Ty jsou již účinkem velmi silné, ale za to vzdálené od původních přírodního. To už jsme v současnosti, jejíž součástí je nutnost snášet vedlejší účinky léků, a to čím dál tím více pacientů odmítá.

Vedlejší účinky léků
Za vedlejšími účinky je skryt mechanismus, který je vyvolává. Má podobu chemicky poškozených enzymů, které nemohou plnit svoji funkci v dirigování biochemických procesů. Důsledek je chybění, nebo naopak hromadění látek, které narušují stálost vnitřního prostředí v buňkách a působí poruchy funkcí orgánů, které člověk nepříjemně vnímá. Výsledek je, že nevyužité léky stojí v kredenci a jsou pro část lékařů i důvodem k volání po vyšších příplatcích pacientů. Mají při tom představu, že budou-li pacienta léky víc stát, bude si jich více vážit.

Existuje vztah mezi účinky poruchy v malém úseku metabolismu v lidských buňkách, která se projevuje zvýšenou hladinou metabolitu homocysteinu v krvi pacientů a jejich postihování infarkty, mozkovými příhodami, nádory a dalšími civilizačními chorobami. Nahromaděný homocystein je toxický a vyvolává v organismu stav jako při chronické otravě nějakým jedem. Porucha je naštěstí snadno odstranitelná pomocí vitaminů: kyselina listová, B6 a B12. Tím se zabrání i vzniku jmenovaných onemocnění. Tak je možné jít s lékařským zásahem na samotný počátek poruchy a tu zastavit, nastane něco, co medicína dosud neuměla: Toto opatření je u většiny lidí tak účinné, že bez další intervence, tedy jen v souběhu k prvotnímu léčení se začnou ztrácet příznaky ostatních civilizačních chorob. Znamená to, že je možné se bez práce dalších odborníků a bez nových finančních nároků bránit tímto způsobem před nádory, srdečně-cévními onemocněními, Alzheimerovou chorobou, Parkinsonismem, roztroušenou sklerózou, migrénami, revmatickými záněty kloubů a dalšími poruchami vazivového ústrojí, artrózami kloubů, chronickým únavovým syndromem, před postižením vředovou chorobou žaludku a dvanácterníku a zánětlivými nemocemi střav typu ulcerózní kolitidy a Crohnovy choroby a osteroporózou
Jak je možné, že taková škála nemocí vzniká z jediné základní příčiny?
Protože toxicita homocysteinu spouští celou kaskádu druhotných biochemických procesů, které jsou začátkem vývoje civilizačních chorob. Jedna z hlavních škod jsou zničené enzymy. Jde o ještě výraznější negativní působení, než jaké vidíme u některých produktů farmaceutické chemie

Je metabolická porucha zvyšující hladinu homocysteinu v krvi častá?
Rozšíření je celopopulační, postihuje ponejvíce lidi středního a vyššího věku, ale v poslední době narůstá i mezi mladými. Jejím projevem je přibývání neplodných mladých párů, které se uchylují k asistované reprodukci, vysoký podl rizikových těhotenství, množství vrozených vývojových vad a vrozených poruch imunity a metabolismu mezi dětmi. Jde o zbytečná postižení či poškození.
Spojencem jsou vitamíny B6, B12, kyselina listová a enzymy

Na přeměnu homocysteinu v neškodné látky byl vyvinut český kombinovaný vitamínový a enzymový přípravek na RA-VIT. Tento přípravek je schopen pokrýt potravinový deficit vitamínů, nezbytných pro fyziologickou přeměnu HCY  na neškodné látky. Zároveň poskytuje i bioaktivní látky nezbytné pro obnovu poškozených enzymů.

RA-VIT je sirup z vysoce biologicky aktivního rakytníkového extraktu, který je obohacen kyselinou listovou a vitamíny B2, B6 a B12  v dávkách, které respektují fyziologickou potřebu.

Sestavení preparátu odpovídá poznatkům základního výzkumu - objevu, jak podstata lidského bytí závisí na hladině homocysteinu. V plném rozsahu své skladby respektuje RA-VIT poznané přírodní zákonitosti funkcí lidského těla a má napomáhat tomu, aby vyladění těchto funkcí bylo v souladu se základním požadavkem pro uchování zdraví - udržovat stálost vnitřního prostředí organismu. Posílení imunity, reparačních a regeneračních mechanismů umožňuje RA-VIT tělu, aby se samo vypořádalo s nemocí nebo zabránilo jejímu vzniku.

Časopis Regena v březnovém čísle (2004) uvádí:
V našem regeneračním centru Harmonie v Bystřici pod Hostýnem se snažíme u našich klientů pracovat, metodami, které mohou přinést znovu nastolení rovnováhy ...
... Začali jsem proto používat přípravek RA-VIT a pravidelně denně podávat našim klientům ve vodě a doporučovat k delší aplikaci. Výsledky jsou opět překvapující. První klienti využívající přípravek RA-VIT, kteří nás s odstupem následných dvou měsíců znovu navštívili, měli podstatně snížené množství této toxické látky (až o 75 %). Přitom uvádějí, že se cítí nebývale lépe a daří se jim udržet u nás nabytou rovnováhu a tedy pocit zdraví.
Přes krátkou dobu aplikování RA-VlTu se nám ukazuje, že homocystein je jednou z příčin vzniku civilizačních chorob a RA-VIT ho dovede udržet v neškodné míře.

O dostatečném snížení hladiny homocysteinu v krvi informuje pokles krevního tlaku do normálních hodnot, normalizují se hladiny krevních lipidů a poklesne hladina krevního cukru na normální hodnotu. Lhůty pro tyto poklesy jsou většinou několikaměsíční. Počítejte s tím, že s těmito prostředky většina lékařů dosud neumí zacházet, nebo je ani nezná. Zjistíte, že je dost lékařů, kteří nad Vaším úmyslem využít tato doporučení mávnou rukou, nebo vám použití potravinových doplňků začnou rozmlouvat. V tom případě si buď hledejte jiného lékaře, nebo vyčkejte, až k dotyčnému lékaři dorazí potřebné informace a změní názor. Tyto projevy neinformovanosti snad časem vymizí a pak se dočkáme, že naše populace bude zdravější.
Tipy na závěr kapitoly

Odběry krve na zjištění hladiny homocysteinu: MUDr. Dušková - mobil: 602 255 213, Poliklinika - Jabloňová 195, Praha 10, Od března 2004 za cenu cca 500 - 600 Kč.

Kde můžete koupit přípravek RA-VIT?
ALTERNA MEDICA - zdravotní poradna pro léčbu přírodními prostředky, Křejpského 1507, Praha 4 - Opatov, Prodejna :   Po - Čt 10:00 - 18:00, Pá 10:00 - 13:00
MINERVA - oáza zdraví a pohody, Sokolovská 82/128, Praha 8, Ze stanice Křižíkova (trasa metra B, tramvaj 8, 24) do ul. Sokolovská, Třetí dům vlevo - ve dvoře ! Po 10:00 - 19:00, Út + St 10:00 - 20:00, Čt 10:00 - 16:00
ZDRAVPOT s. r. o. - zdravotnické potřeby a příslušenství, Sokolská 35, Praha 2, Tel/fax : 224 941 816
František Straka - tel.: 317 834 713, Kvašťov 5, Sedlec - Prčice 257 92

Jedno 250 ml balení RA-VITu stojí 275 Kč.  Při odběru 5 a více kusů zaplatíte, v případě zasílání na dobírku, za jedno balení jen 220 Kč. Doporučuje se dávkovat 2 x 10 ml přípravku denně (pro dospělé), čili na jednoměsíční kůru jsou třeba dvě balení.

Sestaveno s použitím internetových zdrojů, článků v časopisu Regena a na základě materiálů a informacích laskavě a ochotně pozkytnutých paní Datlovou v poradně Alterna-medica v Praze. Tam jsem také přípravek skutečně zakoupil (červen 2004).

Homocystein a kůže člověka - projevy stárnutí, celulitida.

Biochemici dali homocysteinu (dále Hcy) označení podivuhodná molekula pro jeho mimořádnou biochemickou reaktivitu. Ta je tak velká a pestrá, že by bylo možná jednodušší vyjmenovat choroby, na jejichž vzniku se zvýšený Hcy žádným způsobem nepodílí, než psát seznam onemocnění, ne jejichž vzniku a vývoji se Hcy spoluúčastní.
Při poruše metabolizace Hcy se zvýšením jeho hladiny v krvi - hyperhomocysteinémií (dále hyHcy) vzniká více druhotných poruch a abnormalit: porucha enzymů a tím narušení průběhu biochemických procesů v buňkách, je podpořen vznik volných radikálů, čímž spouští poškození mitochondrií, poškození v cévách, vazivu a dalších tkáních.
Svěží vzhled kůže a zachování mladistvých tělesných tvarů závisí především na "zdraví" vazivových vláken zpevňujících kůži. Nepřítelem pevnosti vazivových vláken je zvýšení hladiny Hcy v krvi způsobené převážně nedostatkem kyseliny listové spolu s vitamíny B6 a B12. Nedostatek zmíněných vitamínů brání normální metabolizaci Hcy, ten se hromadí v krvi a jakoby nahlodával vazivová vlákna a ještě v nich vyvolával změny podobné zánětu. Nezáleží na tom, je-li vazivové vlákno narušeno samotným toxickým působením Hcy, nebo, zda jsou poškozeny jeho enzymy či mitochondrie, nebo jej napadají zmnožené volné radikály. Výsledkem je, že kůže ztrácí vlákna vaziva, která mají zpevňovat lidskou pokožku ve všech směrech možného namáhání.
Silně devastující vliv Hcy na vazivová vlákna zpevňující kůži v období nárůstu hladiny Hcy se u mnoha lidí prozradí rychlým vznikem a prohlubováním vrásek a také vznikem váčků pod očima. Úbytek a porušení vazivových vláken se projeví také poklesnutím ňader a deformací boků. Tyto změny se mohou kombinovat s obezitou, nebo celulitidou. U těchto kombinací nedochází k tak intenzivní vrásčitosti, jako u štíhlých, nebo dokonce hubených lidí.
Změny elasticity kůže při stárnutí jsou ve své podstatě způsobené zvýšenou hladinou Hcy. V této situaci je málo účinné se uchylovat ke kosmetickým prostředkům a procedurám. Investice do kosmetických prostředků a procedur se míjejí účinkem, pokud jim nepředchází péče o snížení hladiny Hcy do fyziologických mezí.
Účelné je se nejprve přesvědčit vyšetřením s vitamínovým testem, že metabolismus Hcy normálně reaguje potřebným snížením jeho hladiny. Teprve po vyloučení jeho škodlivého působení je na místě využití kosmetiky a kosmetických procedur. Postup vzhledového stárnutí se tak výrazně zpomaluje, nebo i na čas úplně zastavuje. Rozvoj zevních známek stárnutí je svým způsobem varováním: doprovází navenek nepozorované ubývání aktivity enzymů. Zrychlené stárnutí tak upozorňuje na zvyšující se riziko infarktu, nebo mozkové příhody.
Celulitida nepatří do obrazu přirozeného stárnutí, je to onemocnění kůže, které může začínat již u dívek v předpubertálním věku. Je to další chorobný stav, jehož vznik je spojen se škodlivým působením vyšší hladiny Hcy v krvi. Vznik celulitidy také souvisí s dlouhodobými dietními chybami, v nichž hraje hlavní roli deficit zdrojů kyseliny listové a vitamínu B6, případně B12 s následnou poruchou metabolizace Hcy. Do vzniku celulitidy se zaplétají navíc hormonální poruchy, hormonální antikoncepce a substituční léčení hormony a také poruchy v zásobení ostatními vitamíny a minerály. Zdá se ale, že u většiny postižených žen a dívek je pro vznik celulitidy rozhodující porucha ve zpracovávání vzniklého Hcy se vzestupem jeho hladiny v krvi. Nasvědčuje tomu dosti častý nízký věk postihovaných, v němž hormonální poruchy a antikoncepce ještě nehrají roli.
V odborné literatuře se mechanismus vzniku celulitidy popisuje jako kombinovaná porucha metabolismu tuku a vody v kůži, přesněji v její spodní vrstvě - v podkoží.
Patologové popisují změny při celulitidě jako zbytňování tukových buněk, které je spojené s hromaděním vody v tkáni. V dalším rozvoji onemocnění hraje roli zvyšující se tlak zbytnělé tukové tkáně na cévy. Zhoršené krevní zásobení s poklesem dodávání kyslíku a zhoršeným odtokem žilní krve může vést i k otokům dolních končetin. V kombinaci s nadváhou a cukrovkou se pak často objevují bércové vředy.
U celulitidy je dosti častý rodinný výskyt. Má-li matka celulitidu, je namístě začít u dcer s prevencí před 10. rokem věku. Léčení rozvinuté celulitidy bývá zdlouhavé. Po snížení hladiny Hcy na fyziologickou hodnotu a jejím udržování v tomto stavu dochází k pomalé přestavbě celuliticky změněné podkožní tukové tkáně a většinou se jen zvolna mění v normální podkožní tkáň. Pravidelná pohybová aktivita je důležitá pro prevenci a nezbytná pro vyléčení.
Masáže, ať samotné, nebo s použitím "zaručeně účinkujících" krémů jsou vhodné, protože podporují normální krevní oběh v kůži. Většinou samy o sobě nestačí podobně jako proti rozvoji vrásek a dalších stařeckých změn kůže. Přibývá žen, které pochopily, že dosažení "normalizace" v metabolizaci Hcy je pro moderní ženu a vlastně pro každého moderního člověka, základním předpokladem pro udržení zdraví.
Celulitida a stařecké změny kůže jsou nejen nepříjemné vzhledově a také tím, jak se dotýkají sebevědomí postižených. Ještě k tomu jsou vysílaným upozorněním, že v organismu je metabolický stav, který může vyústit v infarkt, Alzheimerovu chorobu, mozkovou příhodu, nebo nádorové onemocnění. Poznatky o poruše metabolizace Hcy tak na sebe opět upozorňují tak, aby bylo zřejmé, že se nevyplácí je podceňovat.
Málo lékařů zatím poznalo a pochopilo, jak velký objev lékařská věda poznáním významu Hcy učinila a jak lze k lepšímu změnit zdravotní stav občanů jeho využíváním.Je hodně laiků, kteří vyslovují pochybnost: "Kdyby to bylo tak převratné, tak s tím budou pracovat všichni lékaři, budou o tom psát noviny, mluvit televize….." Ve své nezasvěcenosti si neumějí představit, že část lékařů, zejména renomovaných odborníků, má obavy, že by je využívání poznatků o Hcy připravilo o příjmy, které jim plynou z doporučování a rozsáhlého předepisování farmak a z dalších vazeb k farmaceutickému průmyslu.
Tito lékaři "udávají tón mody" ve zdravotnictví: podle jejich doporučení se řadoví lékaři seznamují s novinkami a podle nich léčí. Pracovat s Hcy se v doporučeních odborníků tak hned neobjeví. Naopak, střeží každou skulinu, kudy by tyto informace mohli do medií proniknout. Řadoví lékaři tak vůbec nic netuší o významu Hcy pro zdraví. Nevědí, že bez využívání toho, co o Hcy víme, léčí nekauzálně, to znamená, že jejich léčení většinou nepostihuje podstatu choroby a je proto málo efektivní.
Snaha o prosazení poznatků o Hcy k využití ve zdravotnictví naráží na urputný odpor lékařských špiček a je proto zatím neúspěšná. Občanům nezbývá než se o upevnění svého zdraví využitím poznatků o Hcy postarat sami.


Homocystein: Neurologické a psychiatrické poruchy: Parkinsonismus, Alzheimer, RS, únavový syndrom, epilepsie a migrény.

Článek jednoho z našich předních kardiologů v zářiovém Kardioforu mě nutí znovu klinikům připomenout, že homocystein (Hcy) je ve vztahu k lidskému zdraví výrazně významnějším faktorem než cholesterol a než si lékaři umějí představit. Začalo to být patrné po té, co se v devadesátých letech začaly objevovat informace o jeho účinkování při vzniku chorob mimo kardiologii. Jedna z prvních zpráv z oborů neurologie a psychiatrie uváděla zjištění vyšších hladin Hcy u pacientů s depresemi ve srovnání s kontrolní skupinou zdravých osob.
Podobná zpráva se objevila o demencích a týkala se i obávané Alzheimerovy choroby (AD). V tomto případě výzkum zcela jednoznačně odhalil příčinný vztah mezi poruchou metabolizace Hcy a vznikem onemocnění. Vědci provedli několik šetření na skupinách pacientů s kognitivními poruchami. Bylo známé, že u těchto pacientů se z roku na rok zhoršuje řešení myšlenkových úloh. Podáváním kyseliny listové se toto zhoršování zastavilo a u některých účastníků bylo dokonce patrné zlepšení jejich mentálního výkonu. Kognitivní poruchy jsou předstupeň AD a nejsou-li správně léčeny přecházejí ve zjevnou AD. U osob s kognitivní poruchou, které začaly systematicky užívat kyselinu listovou s vitamíny B6 a B12, rozvíjení nemoci nepokračovalo.
Tyto výsledky směřují k jednoznačnému závěru: U AD se z učebnic vymazává označení, že původ nemoci je neznámý. Pacienti by měli vědět, že součástí každého léčení kognitivních poruch a AD by mělo být podávání vysokých dávek kyseliny listové s vitamíny B12 a B6. Pokud lékař předepíše pouze léky nabízené farmaceutickou chemií, neléčí pacienta kauzálně. To znamená, že se nesnaží zasáhnout vlastní příčinu nemoci a ponechává pacienta jeho neblahému osudu.
Vztah mezi hladinou Hcy a rizikem AD určuje tento poměr: U osob s hladinou Hcy v rozmezí 9,0 - 15,0 mmol/l je riziko postižení AD 1,8 x vyšší, než u osob jejichž hladina Hcy se udržuje pod 9,0 mmol/l.
Tato upozornění považuji za nezbytná po zkušenosti z podzimu 2003, kdy na lékařském sympoziu v Praze neuvedl asistent moravské psychiatrické kliniky v seznamu potřebných vyšetření pro stanovení diagnózy AD (nebo její předzvěsti) vyšetření Hcy. A na dotaz "proč zamlčel, že příčina AD je již známá ?" , odpověděl: "u nás na klinice o Hcy víme, ale, nepovažujeme jej za natolik významný faktor, aby o něm na tomto sympoziu musela být řeč." Taková reakce nedává o dotyčném pracovišti dobrý obraz. Zdá se, že některým lékařům bude třeba připomínat: "nelze slevovat z etických zásad a dávat přednost ekonomickým zájmům před zájmy pacientů".
U vzniku těchto onemocnění se většinou uplatňují 2 faktory: nedostatek metylových skupin, které jsou základním stavebním materiálem pro tvorbu kvalitních bílkovinných struktur v nervové tkáni a neurotoxicita Hcy. Pod tímto označením je namístě si představit, že toxicita Hcy přelaďuje nervový systém do té míry, že se mění i jeho dráždivost. Tím se mění průběh šíření nervových vzruchů a podmínky pro průběh biochemických procesů v mozku a celé nervové soustavě. Působení vyšší hladiny Hcy lze v centrálním nervovém systému také přirovnat k funkci zesilovače:
Proto se při zvýšené hladině Hcy snadněji uplatní kupříkladu abnormální nervové vzruchy, které charakterizují epileptický záchvat. Při vyšší hladině Hcy se mění vyladění nervového systému tak, že mohou probíhat abnormální děje. Člověk se stává mnohem vnímavějším ke stresujícím faktorům. Při vyšší hladině Hcy tak vznikají migrény, bolesti hlavy, poruchy soustředění, poruchy spánku a změny nálad až po deprese, nebo naopak se rozvíjí agresivita.
Vyšší hladiny Hcy proti zdravým kontrolám byly zjištěny také u pacientů s roztroušenou sklerózou, u které se na vzniku nemoci podílí ještě autoimunitní procesy. Stejně byly zjištěny vyšší hladiny Hcy u pacientů s Parkinsonovou nemocí. U všech těchto chorob nemusí stačit k jejich zastavení jen podávání kyseliny listové spolu s B12, B6, případně ještě s B2. Velmi často dochází ke zlepšení až po podání přípravků obsahujících dostatečnou škálu enzymů. U části pacientů je nutné pro dosažení pozitivního výsledku léčení sáhnout ještě po aplikaci velkých dávek koenzymu Q10.
Využití tohoto prostředku je nutné tam, kde předpokládáme poruchu funkce mitochondrií. Tyto miniaturní energetické centrály porušuje především působení volných radikálů a k obnovení jejich funkce jsou zapotřebí velké dávky koenzymu Q10. Zdá se, že právě tato porucha je příčinou většiny těžkých chronických únavových syndromů. Po snížení hladiny Hcy se některé únavové syndromy trochu zlepší. Po podání rostlinných extraktů obsahujících rostlinné enzymy, se zlepší o další krok. Poslední zlepšení pak přináší koenzym Q10, ale ve vysokých dávkách (30 mg/den nestačí).
Bude napínavé čekat, zda po uplatnění prevence postavené na udržování nízké hladiny Hcy a při současném využívání vhodných potravinových doplňků, se také zlepší mezilidské vztahy a poklesne zločinnost. Vlastnosti Hcy, které se uplatňují při hyHcy, zejména jeho neurotoxicita, působí tak, že se to dá očekávat.

Praktická využitelnost poznatků o homocysteinu (Hcy) a o možnostech si Hcy nechat vyšetřit.

pro účast na prevenci CCH a podpoře jejich léčení

Těm, kteří si již dokázali pro sebe stanovit cenu svého zdraví a ohodnotit význam možnosti si je zachovat v neporušeném stavu, je určeno sdělení jak a za jakých podmínek je možné si prevenci a podporu léčení CCH zajistit.

Vyšetření hladiny Hcy v krvi s vyhodnocením v souladu s poznatky, které vyplynuly ze shrnutí a zobecnění poznatků o příčinách CCH a léčení komplikovaných případů se provádí zatím výhradně v Poradně podpory zdraví v R.M.A. Centru v Praze 7, tř. Dukelských hrdinů 17.

Vyšetření není hrazeno ze zdravotního pojištění. K vyšetření se zájemce objednává na č. tel. 233 378 809. Vyšetření není zaměřeno na zkoumání a upřesňování jednotlivých obtíží, ale na určení velikosti poruchy nitrobuněčného metabolismu, která je jejich příčinou a na zjištění jak se porucha mění směrem k normálu po podání standardní dávky nedostatkových vitamínů. Výsledek se porovnává s údaji o zdravotním stavu, rozumí se o slábnutí a mizení původních obtíží. Hned v úvodu u všech a později znovu u osob, u nichž snížení Hcy není dostačující, se pátrá po známkách případných dědičných rysů rizik, které každý zájemce o vyšetření uvede do svého dotazníku.

Cena jednoho vyšetření byla již několik let 1.000,- Kč; od 1. 5. 2008 je nutné kalkulovat se vzestupem cen zahrnutých zdravotnických služeb a zvýšit cenu vyšetření v poradně na 1.600,- Kč. Kontrolní vyšetření po šesti týdnech se platí samostatně. Pacient neplatí jen za biochemické vyšetření, platí za celou poradenskou činnost (i za poskytnutí know-how, které jiná pracoviště zatím nejsou schopná poskytnout) včetně budoucích konzultací po telefonu.

Zájemci o konzultace mohou volat večer na č. tel. 607 689 959 ( v době 20,30 - 22 hod.). Odběr krve k vyšetření se provádí ráno nalačno v pracovních dnech v rozmezí 8,30 – 8,50 v R.M.A. Centru. Po zaplacení v recepci obdrží zájemce poukázku na vyšetření krve, časové objednání k další části vyšetření a formulář, který může vyplnit až po odběru krve, ale nutně před vstupem k lékaři na 2. část vyšetření. Pro mimopražské zájemce jsou přednostně vyhrazeny pondělky a středy (mimo první středu v měsíci).

V tyto dny je možné absolvovat ráno odběr krve a již po 14. hodině se dozvědět výsledek stanovení Hcy při dokončení vyšetření. Po vyšetření obdrží účastník doporučení léčebného postupu a další rady podle zdravotních problémů s nimiž do poradny přichází. Pro zájemce ze vzdálených míst, kteří nestihnou odběr do 8,50, je možno odebrat krev v době 11,30 – 11,50 s tím, že výsledek se dozvědí pozdě odpoledne, nebo v SMS druhý den. Upřesnění léčby se dojedná po telefonu večer v době vymezené pro konzultace.

Kontrolní vyšetření se provádí zpravidla po 6 týdnech vitamínové léčby. Osoby s normální reaktivitou buněčného metabolismu obdrží jeho charakteristiku a doporučení dlouhodobých opatření. U těchto osob není další vyšetření zpravidla nutné dříve, než za 2 roky. U osob se zjištěnou  poruchou reaktivity buněčného metabolismu, které se řadí mezi mimořádně rizikové, péče pokračuje jako individuální až do nalezení konečného řešení se snížením rizika.

Firmy a větší instituce mohou využít možnost objednat si provedení prevence pro management, nebo pro všechny zaměstnance a úhradu si započítat do nákladů. První část vyšetření a instruktáž se provádějí skupinovým způsobem. Navíc se celá akce provádí v sídle firmy, takže se minimalizují časové ztráty zaměstnanců. Podrobnější informace s nabídkou si lze vyžádat e-mailem na adrese: atero@razdva.cz. Provedení lze rozšířit o instruování závodních lékařů, aby v dalších letech mohli provádět stejné prohlídky podle předvedeného modelu sami.

Není vhodné začít prevenci, nebo léčení některé z CCH, braním vitamínů bez znalosti hladiny Hcy v krvi. Dotyčný může být jedním z 20 – 25 % jedinců s horší odpovědí na standardní dávku vitamínů; pak je většinou i smolařem, že je nositelem výraznějšího rizika KVO. Tuto rizikovost nelze bez vyšetření Hcy před podáním první dávky vitamínů odhalit a je nepříjemné dostat infarkt ve chvíli, kdy se člověk stále ještě domnívá, že je proti němu chráněn, protože bere vitamíny, o nichž se obecně ví, že Hcy snižují.

Kapacita poradny v R.M.A. Centru, má stále ještě rezervy a nečiní problémy zvládnout vyšší počty pacientů. Svaz pacientů má informace, že Hcy si lze nechat stanovit také v Plzni, v nemocnici v Ústí nad Orlicí, v Baťově nemocnici ve Zlíně, ve FN v Olomouci a v Brně. V Praze vyšetřují homocystein ještě v Nemocnice na Homolce a ve Všeobecná fakultní nemocnici v Praze 2.

Některá z těchto zařízení hodnotí výsledky vyšetření způsobem, který poškozuje pacienty. Jiná zařízení nehodnotí výsledky vůbec, nebo jen ty skoro normální. Pokud hyHcy vzdoruje normální dávce vitamínů, nebo je ve výsledcích jiná komplikace, nemají odlehlá pracoviště s řešením těchto problémů zkušenosti a pacienti nakonec přijedou k nám. V těchto případech se nejednou při opakovaném vyšetření potvrdilo, že nepravděpodobný výsledek byl skutečně chybný a pacient platil za vyšetření znovu, protože nebylo podle čeho mu poradit.

Tyto problémy plynou z toho, že MZ se dosud neujalo role koordinátora, nezadalo vypracování závazné metodiky, která vyloučí technické chyby ve zpracování vzorků a naučí další lékaře poradenskou práci i s posuzováním složitých případů. K práci těchto lékařů patří automaticky zájem na přesnosti výsledků, které jim laboratoř dodává; stávají se hlídači kvality práce laboratoří. Tento dohled dnes neexistuje a tomu odpovídají někdy “dosti podivné” výsledky vyšetření.

Užitná hodnota stanovení hladiny Hcy v krvi a dnešní ceny vyšetření.

Cenové úpravy, obvyklé směrem nahoru, jsou všem nepříjemné. Nechceme, aby vynucené zvýšení ceny za vyšetření Hcy a za doprovodnou činnost poradny umrtvilo zájem veřejnosti o tuto novou formu péče o zdraví. Ministerstvo zdravotnictví je pod tlakem lékařsko-farmaceutické lobby a proto odmítá novou péči zavést. Jediná šance na prosazení objevu příčiny CCH k širokému využívání toho času je, že se informace o Hcy budou zvolna šířit mezi lidmi. Nejlepší propagaci jména Hcy zabezpečují ti, kteří na vlastní kůži poznají rozdíl mezi standardní péči zdravotnictví a tím, co přináší snižování Hcy. Proto je třeba pár slov k ekonomickým souvislostem a k užitné hodnotě toho, co klient za své peníze získává.

Tak, jako se zvýšení cen elektřiny, vody a pohonných hmot promítlo do nákladů na bydlení, do cen potravin a dalších výrobků, stejně poznamenává i ceny zdravotnických výkonů. Základní charakteristikou zvýšení ceny zdravotnických služeb je nová cena bodu v seznamu výkonů VZP. Nové ceny jsou ukazatelem, buď jak moc zdravotnické zařízení využilo situace ke zlepšení svého ekonomického výsledku, nebo jak zůstalo “slušné” a zvýšilo cenu jen o tolik, o kolik bylo nezbytné k pokrytí zvýšených nákladů.

Nemocnice Na Homolce a Fakultní nemocnice v Motole zvýšily hodnotu bodu na 4,- , resp. 3,- Kč. Při respektování, že cena služeb zdravotnického zařízení při odběru a zpracování vzorku se ustálila na poměru k ceně práce poradny zhruba 5 : 4, by byla celková cena za vyšetření + práce poradny v cenách Homolky 3.690,- Kč.

R.M.A.Centrum, které zajišťuje odběry vzorků a jejich vyšetření pro naši poradnu, zvýšilo cenu bodu z 1,10 na 1,90 Kč. To umožňuje, aby konečná cena za vyšetření včetně práce poradny byla 1.600,- Kč. Dlužno poznamenat, že cena Homolky určitě lépe vyjadřuje skutečnou hodnotu práce poradny, tedy její užitnou hodnotu pro pacienta. Ale cenu uchovaného zdraví asi nejde vůbec vyčíslit. Málokdo si uvědomí, že pacientům naší poradny se dostává “know how”, které spolehlivě chrání před postižením řadou CCH. Téměř dokonalá je ochrana před nemocemi srdce a cév. U nádorů začne fungovat asi s tříletým odstupem, ale u jedinců z rizikových rodin je možné zvýšit její účinnost dalšími opatřeními. Know-how je použitelné i u léčení již nemocných s CCH a má charakter kauzálního léčení. Tímto postižením příčiny nemoci lze dosáhnout brzy trvalého efektu. Know-how léčení a prevence CCH ostatní zdravotnická zařízení neznají a neumějí je využívat. Nevyžívá je v plném rozsahu ani Homolka. Důvod, proč lékaři neumějí kauzálně léčit CCH a proč nedokáží zabezpečovat jejich účinnou prevenci, je vysvětlen v úvodním textu těchto www.

I tak, s přihlédnutím k informacím, které “změkčují” dopad inflace do našich služeb, si představujeme, o kolik těžší bude pro řadu lidí rozhodování, zda si mají péči postavenou na objevu příčiny CCH a na poznatcích o Hcy zaplatit. Přitom jde o relativně jednoduché rozhodování, v podstatě v duchu sloganu: “Je levnější nemocím předcházet, než je později málo úspěšně a draze léčit”. U CCH je platnost sloganu absolutní:

Do výpočtů rentability je třeba zahrnout tyto položky: kolik stojí pacienta jakákoli z CCH na poplatcích, doplatcích, případně úplatcích v případě, že ho jedna z těchto nemocí postihne; kolik ztratí na výdělku, nebo zisku z podnikání; kolik by byl ochoten zaplatit za to, aby se mu vyhnulo utrpení, které nemoc přináší. Nakonec, když zjistí, že to všechno, co s ním lékaři dělají, nevede k vyléčení a pochopí proč, odhodlá se zaplatit za využití poznatků o Hcy stejnou částku, jakou by zaplatil na začátku, ve chvíli, kdy v něm zvítězily úvahy typu: “Platím si spoustu let zdravotní pojištění, tak mám nárok, aby se o mě postarali, když onemocním.”

Člověk se tedy může řídit ve svém rozhodování buď podle jednorázové ceny ve vztahu k užitné hodnotě, nebo podle své chuti teď na něčem ušetřit a ono to všechno nějak dopadne. V případě CCH to jen velmi zřídka dopadá příznivě samo od sebe, ale o tom jsou tyto www. Mají poskytnout informace o tom jak je to vlastně se zdravím a jaká je účelná péče o jeho uchování. U rozumně uvažujících vyhrává užitná hodnota.